Χτίζοντας την αυτοπεποίθηση των παιδιών

ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μου, μεσα από τις ιστορίες τους, τη δική μου ζωή, τους φίλους, τον κοινωνικό περίγυρο,  την τάση να χτίζεται η δύναμη του ατόμου έξω από τον εαυτό του.Συζητώντας με γονείς αισθάνομαι ότι ο περισσότερος εστιασμός στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι στο να «διορθώσουν» μια κακή συμπεριφορά, μια έκφραση, την κίνηση….γενικά να διορθώσουν κάτι στα παιδιά τους. Ενώ την ίδια στιγμή όλοι επιθυμούν να μεγαλώνουν παιδιά με υψηλή αυτοπεποίθηση.

Μπορεί να ακούσετε ή να διαβάσετε 5 βήματα για να μεγαλώσεις αυτόνομα παιδιά, ή 10 τρόποι για να πειθαρχήσει το παιδί σας. Και μετά ο γονιός ακολουθεί αυτά τα βήματα και το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Και μετά έρχεται η απογοήτευση, η αμφισβήτηση, ο θυμός. Γιατι? Αν το δεχθούμε ότι υπάρχουν 5 κανόνες, δεχόμαστε ότι όλα τα παιδιά είναι το ίδιο. Ότι όλα μοιάζουν μεταξύ τους. Είναι όμως αυτό αλήθεια?

Οι σχέσεις με τα παιδιά, δεν είναι μόνο κανόνες. Δεν είναι μόνο οδηγίες και μετά το μηχάνημα δουλεύει από μόνο του. Η θεωρία για να λειτουργήσει χρειάζεται να ενσωματωθεί στο προσωπικό βίωμα του καθένα. Από μόνη της είναι απλά λέξεις σε χαρτί.

Κατανοώ πολύ καλά την αγωνία της ψυχής κάποιου να λύσει το θέμα που τον απασχολεί. Οι λύσεις όμως δεν βρίσκονται στη θεωρία. Οι λύσεις βρίσκονται στην ζωή του καθένα. Η θεωρία λειτουργεί βοηθητικά & χρειάζεται να συνδυαστεί με δράση.

Η δράση σημαίνει κίνηση. Το ότι κάνω κίνηση σημαίνει ότι πηγαίνω προς μια κατεύθυνση, προς ένα στόχο. Η διαδικασία αυτή είναι διαδρομή. Και σε κάθε διαδρομή υπάρχουν εμπειρίες & συναισθήματα, που είναι ξεχωριστά για τον καθένα! Και διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου είναι αδιαπραγμάτευτη. Είτε μιλάμε για γονιό, είτε για το παιδί.

Ένα σημαντικό στοιχείο στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης, είναι η διαφορετικότητα.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Έχει τις δικές του δεξιότητες, το δικό του ρυθμό, τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες. Έχει έρθει για να εκφράσει αυτό που είναι.

Αυτοπεποίθηση σημαίνει εμπιστεύομαι αυτό που είμαι. Γιατί μόνο αυτό μπορώ να εμπιστευτώ. Δηλαδή τη δική μου μοναδική ύπαρξη. Είτε μιλάμε για σωματικές, πνευματικές ή συναισθηματικές δεξιότητες.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να χτίσει την αυτεκτίμησή του?

Να το υποστηρίξουμε να καταλάβει τον εαυτό του! Όσο πιο καλά τον γνωρίζει, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα έχει.

  1. δέχομαι τη μοναδικότητα του παιδιού
  2. ακούω τις ανάγκες του, τα συναισθήματά του,τα θέλω του
  3. δίνω χρόνο
  4. να υπάρχουν ώρες που περνά με τον εαυτό του
  5. εξερεύνηση / ανακάλυψη