Οι αλλαγές στη ζωή μας

αλλαγές στη ζωή

Αλλαγή είναι οποιαδήποτε κατάσταση μας φέρνει μπροστά σε νέα δεδομένα, πέρα από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Είναι δηλαδή μια κατάσταση που μας βγάζει έξω από τη συνήθεια! Αλλάζω σημαίνει κάνω διαφορετικές επιλογές από αυτές που έχω μέχρι τώρα συνηθίσει.

Υπάρχουν θετικές & αρνητικές αλλαγές, προσδοκόμενες & αναπάντεχες, άσχημες & όμορφες. Συμβαίνουν κάθε στιγμή και είναι μέρος της ζωής! Εμπεριέχονται σε μια κυκλικότητα, γιατί πάντα υπάρχει εξέλιξη.

Ανεξάρτητα από το είδος της αλλαγής υπάρχουν πολλά συναισθήματα και εναλλάσσονται. Η χαρά, ο ενθουσιασμός, η ανυπομονησία, ο πόνος, η  θλίψη, η απογοήτευση, η αποδυνάμωση, η ενδυνάμωση, η πίστη, το άγχος, το στρες.

Σημαντικές αλλαγές: Γέννηση, γάμος, συγκατοίκηση, διαζύγιο, σχολείο, πανεπιστήμιο, αλλαγή εργασίας, αλλαγή σπιτιού ή τόπου διαμονής, θάνατος, ασθένειες, ατυχήματα, συνταξιοδότηση, απώλεια ή αύξηση βάρους, γενέθλια.

Τι συμβαίνει με τις αλλαγές και συνήθως ξεχνάμε τις θετικές και υπερτονίζουμε τις αρνητικές;

α) ο άνθρωπος είναι πλάσμα της συνήθειας.

β) ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να εκλογικεύει.

γ) ο ρόλος της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος

ε) αφήνουμε την αλλαγή στους άλλους

στ) απώλεια εμπεριέχεται στις αλλαγές

 

  • Βοηθητικά σημεία διαχείρισης αλλαγών.

α) τμηματοποίηση αλλαγών.

β) μνήμη

γ) κοινωνικό δίκτυο – πλαίσιο υποστήριξης

δ) απολογισμός

ε) καταλληλόλητα χρόνου – υπομονή

στ) ενδυνάμωση των ικανοτήτων μας

Αν δούμε την αλλαγή σαν το σταθμό μιας πορείας, και ότι τίποτα δεν μένει για πάντα, τότε θα μπορούμε να μάθουμε από τις αλλαγές και στις περιπτώσεις που τα συναισθήματα μας δυσκολεύουν θα ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται να μείνουν και εκεί!